Ga terug

Slagroomtaart met meringue en aardbeien

Een overheerlijke (verjaardags)taart
Voorbereiding1 uur
Bereiding3 uur
Totale tijd4 uur
Porties: 12 porties

Ingredi├źnten

Biscuit

  • 4 eieren
  • 120 g suiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 90 g bloem
  • 35 g maizena

Meringue

  • 2 eiwitten
  • 1 snufje zout
  • 65 g suiker
  • 45 g poedersuiker

Bosvruchten-ganache

  • 75 g diepvries bosvruchten
  • 1 el water
  • 2.5 el slagroom
  • 120 g witte chocolade

En verder...

  • 450 ml slagroom
  • 3 el suiker
  • 200 g aardbeien

Instructies

Biscuit

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Zet een bakvorm van 20 cm klaar en vet goed in.
  • Klop de eieren, suiker en vanillesuiker met de keukenmachine op middelhoge stand in 10 minuten licht en luchtig.
  • Zeef de bloem en ma├»zena erboven en spatel rustig door het mengsel heen.
  • Giet in de bakvorm en bak 35-45 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Als de biscuit gaar is (test eventueel even met een houten prikker), laat hem dan even afkoelen in de vorm. Haal vervolgens uit de vorm en plaats op een rooster om helemaal af te koelen.

Meringue

  • Verwarm de oven voor op 100 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
  • Zorg dat je mixer en kom helemaal vetvrij is. Klop de eiwitten met het snufje zout op tot deze licht schuimig is. Voeg dan de fijne suiker toe en klop op hoge snelheid het eiwit stijf, tot alle suiker is opgelost en je een mooi glazend schuim hebt.
  • Voeg de poedersuiker toe en klop snel door. Het eiwit is goed als deze glanst en je stevige pieken kunt trekken.
  • Schep het schuim in een spuitzak. Maak lange banen (stengels) op het bakpapier met het schuim.
  • Droog/bak de meringues 1 uur in het midden van de voorverwarmde oven. Zet daarna de oven uit en laat ze nog 1 uur in de oven staan.

Bosvruchten ganache

  • Doe de bosvruchten met het water in een steelpannetje. Kook tot de vruchten helemaal zacht zijn. Zeef het vervolgens zodat je een gladde bosvruchtensaus hebt.
  • Doe de saus terug in het steelpannetje en voeg de slagroom toe. Verwarm het geheel en roer goed door.
  • Zet dan het vuur uit en voeg de witte chocolade toe. Roer alles goed door elkaar tot je een egale ganache hebt.
  • Laat afkoelen voordat je deze verwerkt in de taart.

Slagroom & vulling

  • Klop de slagroom met de suiker op. Zet in de koelkast tot je deze gaat gebruiken.
  • Snijd de aarbeien (maar hou er ongeveer 5 achter voor de garnering) in stukjes.

Taart opbouwen

  • Het makkelijkste werken is met de slagroom in een spuitzak (past niet allemaal in 1 keer) en de ganache in een spuitzak. Van de slagroom hield ik een klein kommetje achterwege voor de decoratie bovenop.
  • Snijd de afgekoelde biscuit in 3 lagen. Leg 1 laag op een taartstandaard. Verdeel een dun laagje slagroom over de laag en spuit een dijkje (rand) om de cake. Verdeel de stukjes aardbeien binnen deze rand.
  • Leg hierop de volgende laag cake en spuit een dijkje (rand) om de cake. Verdeel de ganache binnen deze rand.
  • Leg hierop de laatste laag cake. Verdeel slagroom over eventuele grote gaten aan de zijkant en bovenop een dun laagje. Smeer alles zo strak mogelijk af.
  • Breek of snijd de meringue staafjes in stukken en plak deze tegen de zijkant van de taart aan. Doe de resterende slagroom in een spuitzak met kartelmondje en spuit toeven bovenop de taart. Snijd de achtergehouden aardbeien doormidden en leg deze op de toeven.

Notities

Tip: Deze taart bewaar je het beste in de koelkast en kun je goed een paar dagen (afgedekt) bewaren.
De taart is het lekkerste als deze ongeveer 20 minuten op kamertemperatuur heeft kunnen komen voor het serveren.