Dit recept voor couscous met pompoen, boerenkool en sinaasappeldressing is echt een op en top herfst gerecht! Super lekker om warm te eten, maar eventuele restjes zijn ook koud lekker de volgende dag bij de lunch. Een heerlijk gerecht boordevol smaak! Lees snel verder voor het recept.

Wat is couscous en hoeveel per persoon klaarmaken?

Couscous, een veelzijdig en snel te bereiden graanproduct, vindt zijn oorsprong in Noord-Afrika en is inmiddels geliefd over de hele wereld. Gemaakt van durumtarwe- of gerstemeel, wordt couscous in kleine korreltjes gerold en gestoomd, wat resulteert in lichte, fluffy korrels. Deze neutraal smakende, korrels absorberen gemakkelijk de smaken van andere ingrediƫnten, waardoor couscous een perfecte aanvulling is op diverse gerechten.

De juiste hoeveelheid couscous per persoon hangt af van het specifieke gerecht en de rol die couscous daarin speelt. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 75-100 gram (ongekookte) couscous per persoon te gebruiken. Dit resulteert in een genereuze portie die voldoende is als bijgerecht of als basis voor een hoofdgerecht. Bij het bereiden is het belangrijk om te onthouden dat couscous in volume toeneemt tijdens het koken.

Couscous met pompoen en boerenkool

Welke pompoenen is het lekkerste om te eten?

Pompoenen, niet alleen een symbool van herfstdecoraties maar ook een voedzaam en veelzijdig ingrediƫnt in de keuken! Ik ben er fan van! Maar niet alle pompoenen zijn geschikt om te eten. De bekendste eetbare pompoenen zijn de hokkaido, flespompoen (butternut), kabocha en muskaatpompoen. Mijn absolute favoriet is de Hokkaido.

  • Hokkaido: Met een zachte schil en zoet vruchtvlees is de hokkaido ideaal voor roosteren en bakken.
  • Butternut (ook wel flespompoen): De butternutpompoen heeft een romige textuur en milde smaak, waardoor het ideaal is voor soepen, stoofschotels en bijgerechten.
  • Kabocha: Een Japanse pompoensoort met een zoete, dichte textuur. Perfect voor curry’s, stoofschotels en gebak.
  • Muskaatpompoen: Deze pompoen staat bekend om zijn zoete en nootachtige smaak, perfect voor soepen, purees, en gebak.
Couscous met pompoen en boerenkool

Nu wil ik niet dat je schrikt als je onderstaande ingrediƫntenlijst ziet. Het valt oprecht mee! het meeste zijn de specerijen en de ingrediƫnten voor de dressing.

Couscous met pompoen, boerenkool en sinaasappeldressing

Een heerlijke en gezonde maaltijd!
Voorbereiding10 minuten
Bereiding20 minuten
Totale tijd30 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediƫnten

  • 130 g couscous
  • 100 g boerenkool
  • 50 g rozijnen
  • 60 g pecannoten

Pompoen

  • 330 g pompoen
  • 1 el olijfolie
  • 0.5 tl paprikapoeder
  • 0.25 tl knoflookpoeder
  • 0.25 tl gemberpoeder
  • 1 snuf zout

Sinaasappeldressing

  • 2 el sinaasappelsap vers
  • 1 el olijfolie
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 tl fijne mosterd
  • 1 el honing
  • 0.5 tl knoflookpoeder

Instructies

  • Schil de pompoen, schep de pitten eruit en snijd in blokjes van circa 2 bij 2 cm.
  • Doe de pompoenblokjes in een kom en voeg olijfolie, paprika-, gember- en knoflookpoeder en een snuf zout toe. Schep goed om.
  • Airfryer: Rooster de pompoen 13 minuten op 180 graden, hussel halverwege een keer om.
  • Oven: verwarm de oven voor op 200 graden en rooster circa 19 minuten in het midden van de oven, hussel halverwege een keer om.
  • Bereid de couscous zoals aangegeven op de verpakking.
  • Verhit wat olijfolie in een diepe koekenpan en bak hierin de boerenkool met een snuf zout enkele minuten aan. Voeg de pompoen toe en bak kort mee. Schep er vervolgens de couscous doorheen en zet het vuur uit.
  • Maak de dressing door alle ingrediĆ«nten goed te mengen met een vork. Schenk over de couscous en schep er doorheen.
  • Hak de pecannoten grof en schep samen met de rozijnen door de couscous.

Notities

Tip: Extra lekker door er nog wat feta overheen te kruimelen.

Bewaar deze couscous met pompoen en boerenkool op Pinterest!

Zin om dit gerecht te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van jeĀ PinterestĀ borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

Couscous met pompoen en boerenkool

Ben je op zoek naar meer diner inspiratie? Alle diner recepten heb ik gemakkelijk voor je bij elkaar gezet en er staat al genoeg lekkers tussen!